Sellaisena kuin olen 2022-2023

SELLAISENA KUIN OLEN: Taiteen keinot kehitysvammaisten itsemääräämisen tukena

Laki turvaa erityistä tukea tarvitsevien itsemääräämisoikeuden, mutta uskallus olla miellyttämättä muita on kehitysvammaiselle monesti vaikeata. Legioonateatteri ry:n ja Etevan yhteishanke ottaa taiteen keinot avuksi oman tahdon löytymisessä ja uskalluksen vahvistamisessa sen ilmaisemiseen. Maaliskuusta 2022 maaliskuuhun 2023 kestävässä hankkeessa taide tarjoaa mahdollisuuden kokea elämyksiä, ymmärtää omia vahvuuksia ja ilmaista itseään muutenkin kuin sanoilla. Oma tekemisen ilo näyttää suuntaa sekä henkilölle itselleen että hänen tukemisestaan vastaaville.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen Vammaispalveluiden Karkkilan päiväaikainen toiminta tarjoaa erilaisia vammaispalveluja Karkkilassa. Hanke toteutuu KOT-säätiön avustuksen ja Suomen Kulttuurirahaston #skr2022 Taidetta kaikille -rahoituksen turvin.

Itsemäärääminen kysyy uskallusta

Itsemäärääminen merkitsee oikeutta elää omannäköistään elämää, tehdä omaa elämäänsä koskevia päätöksiä ja valintoja. Hankkeessa itsemääräämistä tarkastellaan uskalluksena olla oman elämänsä päähenkilö. Taitelijat tutkivat ja kokeilevat yhdessä Etevan asiakkaiden ja ohjaajien kanssa, mistä uskallus olla oma itsensä aistien, intuition, tunteiden, keskinäisen kommunikaation ja kohtaamisten tasolla syntyy ja miten uskallusta voi tukea. Yksilötason lisäksi itsemäärääminen toteutuu osallisuuden kokemisen kautta. Jokaisella on oikeus kuulua yhteisöön ja antaa panoksensa yhteiskuntaan.

Taiteilijoina hankkeessa työskentelevät tanssija, koreografi ja esiintyjä (TanssitM) Päivi Järvinen, kuvataiteilija ja taideterapeutti (TaM) Anne Siirtola ja muusikko, musiikkipedagogi (AMK) Eero Savela. Tuotannosta vastaa kulttuurituottaja ja Legioonateatterin hallituksen jäsen (AMK, YT) Anne Koski.

Vasemmalta oikealle Anne Koski, Päivi Järvinen, Eero Savela ja Anne Siirtola. Kuva: H.Gröhn

Taitelijat vetävät monitaiteisia taidetyöpajoja asiakkaille ja ohjaajille Karkkilan päiväaikaisessa toiminnassa Högforsin ruukilla kahtena päivänä viikossa. Taidetoimintaa tehdään asiakaslähtöisesti ja tutkivalla otteella. Kun asiakkaiden uskallus kasvaa ja itsemäärääminen vahvistuu, voi syntyä täysin uusia tekemisen ja taiteen muotoja. Itsemääräämisen vahvistuminen auttaa voittamaan hyvinvointia estäviä pelkoja.

Varjoteatteriesityksen harjoitukset Kuva: Werstaan mediapaja

Uskallusviikko Karkkilan päiväaikaisessa toiminnassa 21.3.-23.3.2023

Uskallanko elää ja kokea omalla tavallani ja ilmaista itseäni sellaisena kuin olen? Erityistä tukea tarvitsevien Karkkilan päiväaikaisen toiminnan asiakkaat ovat harjoitelleet tätä taiteilijoiden ohjauksessa  yli vuoden ajan. Taiteilijat ovat antaneet impulssin, muu on syntynyt erityistä tukea tarvitsevien ideoiden ja tekemisen tuloksena. Erityistä tukea tarvitsevat uskaltavat ja viikko avaa mahdollisuuden kaikille.

Uskallusviikko on Sellaisena kuin olen: Taiteen keinot kehitysvammaisten itsemääräämisen tukena keksimä ja hanke huipentuu viikkoon. Viikko toteutetaan yhteistyössä Karkkilan kirjaston ja Werstaan mediapajan kanssa.

 Ohjelma

Omakuvassa sellaisena kuin olen
Ti 21.3.2023 klo 12.00-13.45 Karkkilan kirjasto (Valtatie 26 E)

Erityistä tukea tarvitsevien lyhyet esittelyt Sellaisena kuin olen -hankkeessa tehdyistä vahvoista omakuvista, jotka ovat esillä kirjastoon kootussa näyttelyssä. Kuvissa tekijöiden persoonallisuus, mieltymykset ja toiveet tulevat näkyviksi.  Yleisöllä on mahdollisuus tehdä kuva omista vahvuuksistaan. Vetäjinä: Päivi Järvinen, Eero savela & Anne Siirtola.

Supervoimat ja sankarihahmot: Varjoteatteria äänimaisemassa
To 23.3.2023 klo 12-13 Karkkilan Päivätoiminnan tilat ja aula (Valtatie 26 D)

Hauska ja koskettava varjoteatteriesitys, jossa erityistä tukea tarvitsevien omat voimaeläinhahmot, supersankarihahmot ja mielikuvitusoliot kohtaavat itse luodussa äänimaailmassa, joka reagoi liikkeeseen. Suurenevina ja pienevinä hahmoina kotoisten eläinten lisäksi gaselli, tiikeri, ihmissusi ja Batman korvineen, kynsineen ja häntineen. Verho välissä lisää uskallusta ja mahdollistaa esiintymisen kaikille.

Vetäjinä: Päivi Järvinen, Eero Savela & Anne Siirtola

Yleisölle avoimen esityksen jälkeen Högforsin ruukin aulassa olevan erityistä tukea tarvitsevien vahvuuksiin keskittyvän Supervoimat -näyttelyn esittely.

 

Taiteellisen työn vastaava: tanssija, koreografi, näyttämöohjaaja Päivi Järvinen kulttuuri@me.com, 050 364996
LUVN: palvelupäällikkö Nina Pehkonen, nina.pehkonen@luvn.fi , 040 3048327
Tuotanto, viestintä & yhteistyökumppanuudet: kulttuurituottaja Anne Koski, 040 5152248, keinonaks@gmail.com
Seuraa Facebookissa: https://www.facebook.com/groups/5029215150465669