Hiljainen kapina 2023-2024

Nuorten aikuisten Y&Z-ryhmässä teemana sukupuolivapaus ja luonnon monimuotoisuus keväällä 2024

Kuva: V. Koskela

Ahdistaako sinua ilmastonmuutos, luontokato ja kuluttaminen? Minkälaista voisi olla yksinkertainen, merkityksellinen elämä? Tule mukaan tutkimaan asiaa Legioonateatterin Y&Z-ryhmään. Elääkö sinussa näissä asioissa kapina, etsitkö keinoja muuttaa maailmaa monimuotoisemmaksi ihmisten että  luonnon kannalta? Tule tekemään muutosta Työväenmuseo Werstaalle!

Ryhmä on osa Legioonateatterin ja ja Työväenmuseo Werstaan yhteistä Hiljainen kapina -hanketta. Ryhmä toteuttaa yhdessä Werstaan kanssa yleisötapahtuman luontoteemoista 8.5 klo 18-20 Työväenmuseo Werstaalla. Ryhmän panos voi koostua esimerkiksi lyhyistä esityksistä, performansseista, monologeista,  videoista, runoista tai lauluista, jotka toimivat kannanottoina tai keskustelun herättäjinä yleisötapahtumissa. Nuoret pääsevät myös vaikuttamaan siihen, keitä kutsutaan yleisötapahtumiin vieraiksi.

Y&Z-ryhmä kokoontuu Legioonateatterin tiloissa (Mäntyhaantie 5-7) kerran viikossa keskiviikkoisin klo 16-20. Ryhmän ilmaisupainotteinen toiminta antaa äänen nuorille aikuisille.

Tervetuloa mukaan! Kysy lisää tai ilmoittaudu Y&Z-ryhmästä Virpille tai Annelle:

Y&Z-ryhmän vetäjä: teatteri-ilmaisun opettaja Virpi Koskela, 0401860779, info@lasnaolotila.com
Hiljainen kapina -hankkeen tuottaja Legioonateatterissa: Anne Koski, 0405152248, keinonaks@gmail.com

 

Legioonateatterissa käynnistyi syksyllä 2023 nuorten aikuisten Y&Z-ryhmä


Y&Z-ryhmä esitti keväällä 2024 myös lavarunoutta. Kuva: A.Koski 

Ryhmä on osa Legioonateatterin ja Työväenmuseo Werstaan Hiljainen kapina -yhteishanketta, joka yhdistää Legioonateatterin kokemuksen nuorten aikuisten kanssa Työväenmuseo Werstaan kokemukseen yhteisöllisistä hankkeista eri kansalaisryhmien kanssa. Tavoitteena on kanssakehittää nuorten kanssa museota uudella tavalla nuorten kohtaamis- ja vaikuttamispaikaksi.

Moni nuori aikuinen jättäytyy tietoisesti syrjään valtavirrasta. Y&Z-ryhmän nuoret aikuiset pohtivat omia elämänvalintojaan: Sisältyykö niihin jonkinlaista kapinaa, kokemus toisinajattelijana olemisesta? Millaista kapinointi on ollut eri aikoina, mitä se voisi olla nykypäivänä? Miten kapinoinnin voisi suunnata vähemmän itseä haavoittavasti esimerkiksi aktivismiksi?

Y&Z-ryhmä valmistaa näistä aihepiireistä nuorten aikuisten ajatuksia ja todellisuuksia kuvastavia lyhyitä kohtauksia, monologeja, tarinoita, esityksiä, videoita, runoja, lauluja yms. kipinöimään keskustelua ja osallisuutta Työväenmuseo Werstaan nuorille suunnatuissa yleisötapahtumissa.

Keväällä 2024 Y&Z-ryhmä on pohtinut sukupuolen moninaisuutta eri tavoin kvääristä eli kaarevasta näkökulmasta. Ryhmä toteutti keskiviikkona 28.2.2024 Työväenmuseo Werstaalle leikkivän ja ennakkoluulottoman kansanvalistusillan sukupuolivapaudesta: Smash the Cistem. Illan sisällöt tulevat ryhmän nuorilta, he johdattelevat illan teemaan ja kuljettavat iltaa eteenpäin. Vieraiksi saapuvat transaktivisti ja rap-artisti Arion Raudes ja lavarunoilija ja ihmisoikeusaktivisti Piki Rantanen.

Ensimmäinen Kieltäydy työstä – kytkeydy elämään -tapahtuma toteutettiin 8.11.2023. Seuraa Werstaan tapahtumia Werstaan sivuilta!

Y&Z-ryhmä syksyllä 2023. Kuva: H.Gröhn

Y&Z-ryhmää ohjaa teatteri-ilmaisun opettaja Virpi Koskela, info (at) lasnaolotila.com 
Virpi on Legioonateatterin perustaja, yhteisökouluttaja ja taiteilija-kehittäjä, jonka intohimona on läsnäolon taidon, taiteen ja kokonaisvaltaisemman luontosuhteen elvyttäminen. ”Haluan töitteni kautta edistää laaja-alaisesti niin yksilöllisen kuin kollektiivisenkin tietoisuuden kasvua.

Hiljaisen kapinan tuottajana Legioonateatterissa toimii Anne Koski, keinonaks (at) gmail.com
Anne oli kouluvuosina rauhanaktivisti ja opiskeluaikoina feministi- ja opiskelija-aktivisti, josta tuli politiikantutkija ja taiteen keinoin maailmaa parantava kulttuurituottaja. ”Kapinallisuus on minulle arvo sinänsä, elämän ja muutoksen ylläpitäjä.

1.8.2023-31.8.2024 käynnissä olevan hankkeen mahdollistavat #OperaatioPirkanmaa, Museovirasto ja Kuluttajaosuustoiminnan säätiö.