Hiljainen kapina 2023-2024

Nuorten aikuisten Y&Z-ryhmässä teemana sukupuolivapaus ja luonnon monimuotoisuus keväällä 2024

Kuva: Virpi Koskela

 

Y&Z-ryhmä on kevään pohtinut sukupuolen moninaisuutta eri tavoin kvääristä eli kaarevasta näkökulmasta. Ryhmä toteuttaa Työväenmuseo Werstaalle leikkivän ja ennakkoluulottoman kansanvalistusillan sukupuolivapaudesta: Smash the Cistem keskiviikkona 28.2.2024. Illan sisällöt tulevat ryhmän nuorilta, he johdattelevat illan teemaan ja kuljettavat iltaa eteenpäin. Vieraiksi saapuvat transaktivisti ja rap-artisti Arion Raudes ja lavarunoilija ja ihmisoikeusaktivisti Piki Rantanen.

Moninaisuudesta jatketaan 8. toukokuuta 2024 lajikatoa, ilmastonmuutosta ja eliökehän tilaa pohtivalla yleisötapahtumalla.  Elääkö sinussa näissä asioissa kapina, etsitkö keinoja muuttaa maailmaa monimuotoisemmaksi ihmisten että  luonnon kannalta? Tule tekemään muutosta Työväenmuseo Werstaalle!

Y&Z-ryhmä kokoontuu Legioonateatterin tiloissa (Mäntyhaantie 5-7) kerran viikossa keskiviikkoisin klo 16-20. Ryhmän ilmaisupainotteinen toiminta antaa äänen nuorille aikuisille. Toiminta tähtää lyhyisiin esityksiin, performansseihin, monologeihin, videoihin, runoihin tai lauluihin, jotka toimivat kannanottoina tai keskustelun herättäjinä Werstaalla nuorten kanssa järjestettävissä yleisötapahtumissa. Nuoret pääsevät myös vaikuttamaan siihen, keitä kutsutaan yleisötapahtumiin vieraiksi.

Kysy lisää Y&Z-ryhmästä Virpiltä tai Annelta:

Y&Z-ryhmän vetäjä: teatteri-ilmaisun opettaja Virpi Koskela, 0401860779, info@lasnaolotila.com
Hiljainen kapina -hankkeen tuottaja Legioonateatterissa: Anne Koski, 0405152248, keinonaks@gmail.com

 

Legioonateatterissa käynnistyi syksyllä 2023 nuorten aikuisten Y&Z-ryhmä

Ryhmä on osa Legioonateatterin ja Työväenmuseo Werstaan Hiljainen kapina -yhteishanketta, joka yhdistää Legioonateatterin kokemuksen nuorten aikuisten kanssa Työväenmuseo Werstaan kokemukseen yhteisöllisistä hankkeista eri kansalaisryhmien kanssa. Tavoitteena on kanssakehittää nuorten kanssa museota uudella tavalla nuorten kohtaamis- ja vaikuttamispaikaksi.

Y&Z-ryhmä syksyllä 2023. Kuva: H.Gröhn

Moni nuori aikuinen jättäytyy tietoisesti syrjään valtavirrasta. Y&Z-ryhmän nuoret aikuiset pohtivat omia elämänvalintojaan: Sisältyykö niihin jonkinlaista kapinaa, kokemus toisinajattelijana olemisesta? Millaista kapinointi on ollut eri aikoina, mitä se voisi olla nykypäivänä? Miten kapinoinnin voisi suunnata vähemmän itseä haavoittavasti esimerkiksi aktivismiksi?

Y&Z-ryhmä valmistaa näistä aihepiireistä nuorten aikuisten ajatuksia ja todellisuuksia kuvastavia lyhyitä kohtauksia, monologeja, tarinoita, esityksiä, videoita, runoja, lauluja yms. kipinöimään keskustelua ja osallisuutta Työväenmuseo Werstaan nuorille suunnatuissa yleisötapahtumissa. Ensimmäinen Kieltäydy työstä – kytkeydy elämään -tapahtuma toteutettiin 8.11.2023. Seuraa Werstaan tapahtumia Werstaan sivuilta!

Y&Z-ryhmää ohjaa teatteri-ilmaisun opettaja Virpi Koskela, info (at) lasnaolotila.com 
Virpi on Legioonateatterin perustaja, yhteisökouluttaja ja taiteilija-kehittäjä, jonka intohimona on läsnäolon taidon, taiteen ja kokonaisvaltaisemman luontosuhteen elvyttäminen. ”Haluan töitteni kautta edistää laaja-alaisesti niin yksilöllisen kuin kollektiivisenkin tietoisuuden kasvua.

Hiljaisen kapinan tuottajana Legioonateatterissa toimii Anne Koski, keinonaks (at) gmail.com
Anne oli kouluvuosina rauhanaktivisti ja opiskeluaikoina feministi- ja opiskelija-aktivisti, josta tuli politiikantutkija ja taiteen keinoin maailmaa parantava kulttuurituottaja. ”Kapinallisuus on minulle arvo sinänsä, elämän ja muutoksen ylläpitäjä.

1.8.2023-31.8.2024 käynnissä olevan hankkeen mahdollistavat #OperaatioPirkanmaa, Museovirasto ja Kuluttajaosuustoiminnan säätiö.