Legioonateatteri sovittaa Tao Te Kingin näyttämölle ensimmäisenä maailmassa

Legioonateatteri sovittaa Tao Te Kingin näyttämölle ensimmäisenä maailmassa

Onko kulttuuri luksusta? Jos on, niin sitten hyvinvointikin on luksusta.

Uuden hallituksen muodostuessa nähdään, millaiseen asenneilmapiiriin suomalainen kulttuurikenttä saa tulevina vuosina mukautua. Tamperelaisen Legioonateatterin kanta on joka tapauksessa yksiselitteinen: kulttuurilla on elintärkeä rooli yhteiskunnan hyvinvoinnin ja julkisen keskustelun ylläpitäjänä.

Legioonateatterin parantavan teatterin ensemble tarttuu kevään suurtuotannossaan taolaisuuden filosofis-runolliseen Tao Te King -perusteokseen. Trilogiaksi sovitetun kokonaisuuden ensimmäinen osa on nimeltään Laotse lähtee, ja se saa ensi-iltansa lauantaina 29. huhtikuuta.

”Tao Te Kingiä ei tietääksemme ole koskaan aiemmin sovitettu teatterilavalle. Vaikka teos on tuhansia vuosia vanha, sen teemat ovat kuitenkin edelleen piinallisen ajankohtaisia”, kertoo näytelmän ohjaaja, Legioonateatterin toiminnanjohtaja Laura Järviluoma.

Parantava teatteri tarjoaa oivalluksia

Legioonateatterilla on pitkä historia yhteiskunnallisesti kantaaottavan teatterin parissa. Tao Te Kingin läpileikkaavia teemoja ovat sota ja rauha, vallankäyttö sekä ihmisen yhteys luontoon. Miksi ihminen sotii toisia ihmisiä, luontoa ja lopulta itseäänkin vastaan?

”Kieltämättä ensi-ilta tulee nyt todella osuvaan aikaan. Vaalitulos nostaa esiin huolia siitä, mitä seuraavat neljä vuotta tuovat tullessaan kulttuurille, nuorisolle ja opetukselle”, Järviluoma pohtii.

Hyvinvoinnin ja kulttuurin liitto on ainakin Legioonateatterin tapauksessa erottamaton. Arkipäivisin teatteri pyörittää teatteria ja sosiaalityötä yhdistävää nuorten työpajaa, illat on omistettu harrastajateatterin toiminnalle. Legioonateatterin harrastajien parantavan teatterin ensemble syntyi noin 15 vuotta sitten, kun työryhmä osallistui Espanjassa parantavan teatterin kurssille.

”Parantavassa teatterissa on paljaimmillaan kyse siitä, että se pyrkii tarjoamaan mahdollisuuksia henkisille oivalluksille niin tekijöilleen kuin yleisöllekin. Teatteri on taiteenlajina saanut muinoin alkunsa kollektiivisista rituaaleista, kun yhteisön ongelmia on käsitelty yhdessä leirinuotiolla tanssien ja esiintyen. En sano, että teatteri voi pelastaa maailman, mutta uskon, että se on äärimmäisen arvokas väline ongelmien käsittelyyn ja ajattelun kehittämiseen.”

Laotse lähtee! Kuva: Aida Dominguéz

Innoittajina Monty Python ja David Lynch

 Tao Te King: Laotse lähtee on jännittävä sekoitus tarinallisuutta, groteskin ekspressiivistä ilmaisua ja klovneriaa. Järviluoma mainitsee sovituksen inspiraatioiksi Monty Python
-klassikon Brianin elämä sekä David Lynchin Twin Peaks -kulttisarjan.

”Lynch on kertonut käyttäneensä Twin Peaksia tehdessään apunaan esimerkiksi uniaan ja luottanut paljolti intuitioonsa – jos jokin resonoi itsessä tai työryhmässä, siihen kannattaa tarttua, vaikkei se kävisikään välittömästi järkeen. Samaan tapaan olemme pyrkineet siihen, että tämä näytelmä syntyisi taolaiseen tyyliin mahdollisimman luonnollisesti ja pakottamatta, ikään kuin tekemättä tehden.”

Teatteri elää ja kehittyy harrastajateattereissa, joissa voi kokeilla uudenlaisia tekemisen tapoja ilman merkittävää taloudellista riskiä. Myös Legioonateatteri pyrkii viemään taidemuotoa eteenpäin ja rikkomaan rajoja.

”Tyypillinen moite harrastajateatteria kohtaan on amatöörimäisyys, laitosteattereita taas moititaan rutinoitumisesta. Meillä on kuitenkin äärimmäisen kunnianhimoiset laatutavoitteet, eli mitään löysää paskaa ei lavalle viedä. Harrastajateattereissa kasvaa tulevaisuuden ammattilaisia, jotka vievät näillä lavoilla kehittämiään taitoja ja ilmiöitä valtavirtaan.”

 

Lue lisää: https://legioonateatteri.fi/tao-te-king-laotse-lahtee/

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja lehdistöliput:

Laura Järviluoma

Ohjaaja, toiminnanjohtaja

laura.jarviluoma@legioonateatteri.fi

puh. 045 6512114

Esitysajat: (ensi-ilta) la 29.4. (klo 19), ke 3.5. (klo 19), ke 10.5. (klo 19), la 13.5. (klo 19), to 18.5. (klo 17), la 20.5. (klo 19), pe 26.5. (klo 19), la 27.5. (klo 17) ja ke 9.8. (klo 19)

Esityksen kesto n. 1 h 20 min

Legioonateatteri

Mäntyhaantie 5–7

33800 Tampere (Nekala)